Katės priežiūros ABC

Katės šalia žmonių gyvena labai seniai, todėl kiekvienas kačių augintojas mano, kad apie jas žino viską, tačiau dažnai tenka susidurti su tuo, kad trūksta elementarių higienos priežiūros žinių. Taigi kačių priežiūros abc...

 

Ausų priežiūra. Labai dažnai ausyse kaupiasi nešvarumai, kurių atsiradimą gali lemti parazitai, netinkamas maitinimas, uždegimai. Todėl kartais reikia patikrinti savo kniauklių ausų būklę. Jeigu yra nešvarumų, o juos išvalius po kelių dienų ausys vėl užsiteršia, reikia kreiptis į veterinarijos gydytoją. Gal tai paprasčiausiai per daug kaloringas pašaras, o gal ausų erkutės. Katė ausų erkutėmis gali užsikrėsti kontaktiniu būdu bendraudama su kita murkle, maži kačiukai užsikrečia nuo savo mamos žindymo laikotarpiu.

 

Akių priežiūra. Dažnai paimtiems iš gatvės kačiukams aplink akis susidaro daug pūlingų išskyrų, plaukai būna sulipę, akys paraudusios. Nieko nelaukite, tai gali būti kačių virusinė liga, liaudyje praminta „kačių gripu“, veterinarų vadinama rinotracheitu.

Jeigu murklės akių kampuose iš ryto pasitaiko viena kita traiškana, tai baimintis nereikia, juk ir patiems tenka rytais prasikrapštyti akis.

 

Kailio priežiūra. Katė nuėjo atlikti reikalų į kraiką, pakapstė jį, tada grįžo ant jūsų kelių, užlipo ant valgomojo stalo pasmalsauti, o naktį miegos ant jūsų pagalvės... Nors katė pati prausiasi, tačiau jei ji gyvena su Jumis, turėtų būti maudoma kas mėnesį ar du. Maudydami katę masažuojate jos kūnelį, bei skatinate odos ir plauko regeneraciją. Naudokite tik katėms skirtą šampūną (šampūną/kondicionierių - kad išvengtumėte sąvėlų). Netinka nei Jums, nei jūsų vaikams skirtas šampūnas (dėl skirtingo jūsų ir jūsų katės odos pH).

Nepamirškite, kad kates reikia šukuoti, bet atsargiai. Dažnai šukuodami geležinėmis šukomis galite pažeisti odą ir ji ims pleiskanoti, atsiras išplikimų. Šukavimas ypač aktualus ilgaplaukėms katėms, o senjorės pačios susitvarkyti kailiuką kartais patingi, o kartais ir nepasiekia dėl padidėjusio antsvorio . Nešukuojamoms katėms gali atsirasti sąvėlų, kurias belieka iškirpti.

 

Nagų karpymas. Lietuvoje negalima katėms šalinti nagų tai uždrausta, nes jūs nežinote, kaip susiklostys katės gyvenimas. Gal katė atsidurs prieglaudoje, gal netyčia iškris pro langą ir negalės apsiginti nuo laukinių katinų kieme, įlipti į medį bandydama pabėgti nuo kaimynų šuns. Katės nagų pašalinimas yra skausminga procedūra ir prilygsta žmogaus pirštų apipjaustymu ties paskutiniu piršto sąnariu ir jai tenka mokytis iš naujo vaikščioti, dažnai tampa agresyvesnės.

Nagus patrumpinti specialiomis žirklutėmis nėra sudėtinga. Jei bijote įkirpti į gyvuonį (rožinė nago dalis), galite atnešti katiną veterinarui, jis parodys, kaip tai daryti.

Priežiūros procedūros privalo būti natūralus, savaime suprantamas dalykas ir, kad tai išugdytumėte, imkitės veiksmų nuo pirmų pažinties su nauju namų gyventoju akimirkų. Kodėl visas aprašytas procedūras reikia daryti nuo mažumės? Todėl, kad vyresnio amžiaus katė nesupras, kodėl ją staiga griebėte ir įkišote į vandenį ar laikote leteną, kažką nemalonaus darydami žirklutėmis.

 

Straipsnį parengė „CanisFelis“ vet.gydytojas Justas Kantoravičius.