Vakcinacijos ir ženklinimo nauda

Vakcinacija – tai vienas iš veiksmingiausių metodų sudarant aktyvų imunitetą prieš tam tikrų ligų sukėlėjus, sumažinant gyvūnų sergamumą, klinikinius ligos požymius bei gaištamumą. Pasitelkiant vakcinas – nukenksmintus ligos sukėlėjus ar jų gaminamus toksinus, imunizuojamas organizmas, t.y. organizmas pradeda gaminti specifines gynybines ląsteles prieš ligos sukėlėjus bei atminties ląsteles, kurios ir užtikrina specifinį imuniteto atsaką esant pakartoniam užsikrėtimui.

 

Pagal galiojančius LR įstatymus privaloma augintinius vakcinuoti nuo pasiutligės. Veterinarijos gydytojas, atlikęs vakcinavimą, pažymės tai Jūsų gyvūno skiepijimo pažymėjime ar pase, kurį patartina saugoti.

 

Prieš pirmą vakcinaciją būtina gyvūną paženklinti. Ženklinimas – tai saugus ir patikimas metodas, kurio metu gyvūnas pažymimas implantuojant mikroschemą po gyvūno oda. Tai leidžia atpažinti gyvūnus, kurie turi būti paskiepyti nuo pasiutligės. Gyvūnui pasimetus, ar pabėgus jei vakcina yra galiojanti, nereikia jo laikyti karantine ir papildomai vakcinuoti.

 

Prieš kiekvieną vakcinaciją būtina augintiniui atlikti dehelmintizaciją ir tik po 10-14 dienų skiepyti.

 

Šiuo metu gyvūnai dažniausiai skiepijami kompleksinėmis vakcinomis, kai vienoje injekcijoje yra keletas ligų sukėlėjų (antigenų) ir tai mums leidžia suformuoti aktyvų imunitetą nuo kelių infekcijų vienu metu. Į standartines vakcinas, kuriomis skiepijama dažniausiai, įeina pasiutligės, kalicivirozės, rinotracheito ir panleukopenijos antigenai. Papildomai galima skiepyti ir nuo kitų ligų - mikrosporijos, kačių leukemijos ir pan. Neseniai Lietuvos rinką pasiekė Purevax vakcina, kuri sukurta imunizuoti kates nuo 5 ligų viena injekcija: kalicivirozės, rinotracheito, panleukopenijos, chlamidiozės ir leukemijos. Kokią vakciną pasirinkti, Jums padės nuspręsti ir patars veterinarijos gydytojas, atsižvelgęs į katės gyvenimo būdą.

 

Vakcinavimo dažnumas priklauso nuo vakcinos gamintojų nurodymų. Vienas žinomiausių vakcinų gamintojų Nobivac savo instrukcijose pateikia, kad pasiutligės ir kačių panleukopenijos skiepai galioja iki 3 metų. Kiti gamintojai (Purevax, Feligen, Versifel) patikslina, kad kates revakcinuoti reikia kasmet. Taip pat ne visi augintiniai gali būti skiepijami vienodai. Tai priklauso nuo gyvūnų amžiaus, sveikatos, gyvenamos aplinkos, keliavimo kartu su šeimininkais po užsienio šalis. Vakcinuojami tik sveiki gyvūnai. Vakcinuoti reikėtų visas kates, neatsižvelgiant į tai, išeina katė į lauką ar ne, nes ligos sukėlėją į namus gali atnešti ir pats šeimininkas, ateinantys svečiai, jis gali būti perneštas su batais, drabužiais, ypač prieš tai bendravus su kitais gyvūnais.

 

Vakcinavimas yra saugus imunizavimo metodas, tačiau gali sukelti švelnius klinikinius požymius - trumpalaikį skausmą, paraudimą, patinimą ar plaukų slinkimą injekcijos vietoje, vangumą, apetito praradimą, retesniais atvejais galimas karščiavimas, alerginės reakcijos, vėmimas, viduriavimas. Tačiau skiepijimo rizika gyvūno sveikatai visada išliks mažesnė nei gyvūnui užsikrėtus ir susirgus.