Ženklinimas ir registravimas

Nuo 2016 m. sausio 1 d. Lietuvoje įsigaliojo privalomas pasiutligei imlių gyvūnų augintinių ženklinimas mikroschema ir registravimas valstybiniame Gyvūnų augintinių registre. Privaloma ženklinti ir registruoti šunis, kates ir šeškus, nes būtent šios rūšys yra imlios pasiutligei.

 

Ženklinimas – tai veterinarinė procedūra, kurios metu gyvūnui po oda ties ketera yra įterpiama mikroschema.

 

Registravimas – tai administracinė procedūra, kurios metu gyvūno mikroschemos unikalus numeris, kartu su savininko kontaktine informacija įrašomas į valstybinį Gyvūnų augintinių registrą. Būtina įsidė- mėti, kad jeigu augintinis pabėgs ar bus pavogtas, jį suradus bus galima greitai nustatyti jo savininką ir sugrąžinti jį namo tik tuo atveju, kai jis bus ne tik paženklintas mikroschema, bet ir užregistruotas registre.

 

Kodėl reikia ženklinti ir registruoti?

 

1. Ženklinimas užtikrina beprižiūrimų gyvūnų gerovę ir apsaugą bei prisideda prie bešeimininkių gyvūnų populiacijos mažinimo. Reikalavimas ženklinti augintinius užtikrina, kad daug daugiau į prieglaudas patekusių gyvūnų yra grąžinami namo ir mažiau jų yra numarinama.

 

2. Ženklinimas prisideda prie pasiutligės kontrolės. Pasiutligė laikoma viena iš svarbiausių ir pavojingiausių gyvūnų žmonėms perduodamų ligų pasaulyje. Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijos OIE duomenimis, kasmet pasaulyje nuo šios pavojingos ligos miršta beveik 40 tūkstančių žmonių, Europoje – 50. Lietuvoje per pastaruosius 40 metų pasiutligės virusu užsikrėtė ir nuo jo mirė 10 žmonių.

 

3. Ženklinimas užtikrina gyvūno savininko nuosavybės teisę į gyvūną. Neidentifikavus augintinio nėra galimybės įrodyti, kad būtent jūs esate savo augintinio savininkas ir, kad augintinis priklauso būtent jums.

 

4. Ženklinimas užtikrina gyvūno savininko atsakomybės prisiėmimą už laikomą augintinį ir jo gerovę. Privalomas augintinių ženklinimas užtikrina, kad žalą padariusių gyvūnų savininkai negalėtų atsiriboti nuo atsakomybės už savo augintinio laikymą. Ženklinimas užtikrins ir geresnę gyvūnų gerovės apsaugą, nes bus galima lengvai identifikuoti savininką, netinkamai besirūpinantį savo gyvūnu.

 

Augintinio laikytojas, norintis paženklinti savo gyvūną, turi kreiptis į veterinarijos gydytoją ar veterinarijos kliniką, kurioje jam už atitinkamos klinikos pačių nustatytą kainą bus atlikta tokia paslauga. Šunys, katės ir šeškai yra ženklinami mikroschema, kuri nėra kenksminga augintiniui. Mikroschema yra mažas, ryžio grūdo dydžio elementas, kuriame užkoduotas unikalus numeris, nuskaitomas elektroniniu skaitytuvu. Kadangi mikroschema yra labai maža, po gyvūno oda ji įleidžiama specialia injekcine adata ir įtvirtinama. Įterpus mikroschemą, gyvūnas jos visiškai nejaučia. Viską atlieka veterinarijos gydytojas, pati procedūra užtrunka tik keletą minučių ir yra nė kiek neskausmingesnė už paprastą vakcinaciją ir yra nepavojinga augintiniui. Gyvūnui įterpus mikroschemą, jį visą gyvenimą galima atpažinti pagal unikalų identifikacinį numerį. Pridėjus skaitytuvą prie gyvūno jis siunčia žemo dažnio bangas į mikroschemą, leidžiančias perskaityti jos unikalų numerį. Tokius skaitytuvus turi daugelis veterinarijos gydyklų ir gyvūnų prieglaudų. Prieglaudose skaitytuvai naudojami tikrinant, ar gatvėje rasti gyvūnai yra ženklinti.

 

Kodėl turėčiau ženklinti ir registruoti savo katę, kuri niekada neišeina iš namų?

 

Nepaisant to, kad nemažai žmonių teigia, jog jų augintiniai niekada neišeina iš namų ar nepabėga, praktinė situacija šalies prieglaudose, karantinavimo tarnybose, gausa skelbimų socialiniuose tinkluose apie dingusius augintinius rodo akivaizdžius priešingus faktus. Statistiškai šiuo metu Lietuvoje benamių gyvūnų problemą sudaro lygiai tiek katės, tiek šunys. Prieglaudose, vis dar retai, bet jau ima rastis ir šeškų. Visi, į nevyriausybinių organizacijų prieglaudas ir savivaldybių karantinavimo tarnybas, patekę gyvūnai yra turėję savininkus. Neįmanoma nustatyti kiek procentų gyvūnų yra netyčia pabėgę pro neapdairiai paliktas praviras buto duris, langus, balkoną, paleidus laisvai pabėgioti ir pan., o kiek jų yra paleidžiama į gatvę tikslingai. Bet kuriuo atveju, gatvėje atsidūręs, be priežiūros paliktas gyvūnas yra nesaugus. Papuolus tokiam gyvūnui į prieglaudą, jis patiria didelį stresą, gali užsikrėsti įvairiomis užkrečiamosiomis ligomis nuo kitų gyvūnų, susirgti, nugaišti.

 

Paėmus neženklintą gyvūną į prieglaudą neįmanoma nustatyti ar jis turėjo savininką, todėl nėra galimybės sužinoti ar gyvūnas buvo skiepytas nuo užkrečiamųjų ligų, pasiutligės, kaip gyvūnas buvo šeriamas, ar neturi ūmių, lėtinių, nepagydomų susirgimų, alergijos, dėl ko jis turi būti šeriamas specializuotu pašaru ar taikomas atitinkamas veterinarinis gydymas. Dėl to gali ženkliai pablogėti gyvūno sveikata. Su- ėjus 14 dienų terminui gyvūnas teisėtai gali būti perduotas kitam savininkui arba nugaišinamas, nes į jo vietą reikės priimti kitą benamį gyvūną. Atsižvelgiant į tai yra būtina užtikrinti augintinių identifikavimą mikroschema ir registraciją registre, kad gyvūnui būtų suteiktos visos įmanomos galimybės kuo greičiau ir saugiau grįžti atgal į namus. Manome, kad kiekvienas savininkas turėtų svarstyti ne klausimą „kodėl turėčiau ženklinti savo augintinį, kuris niekada nepabėgs“, o klausimą „ką aš galiu padaryti, kad užtikrinčiau maksimaliausią augintinio apsaugą, jei jis netikėtai pabėgtų“.

 

Kokiu būdu galima augintinį užregistruoti Gyvūnų augintinių registre?

 

Tai gali atlikti veterinarijos gydytojas (už atitinkamą, jo paties nustatytą šios paslaugos kainą).

 

Tai gali atlikti teritorinės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorius (nemokamai).

 

Garantuotą nemokamą paslaugą jūs galite gauti jei pagal savo gyvenamąją vietą kreipsitės į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) teritorinį padalinį, kur jums reikės užpildyti prašymą dėl augintinio įregistravimo registre, pateikti iš ankščiau turimą augintinio ženklinimo pažymą arba augintinio pasą, kuriame būtų nurodytas jūsų augintinio mikroschemos numeris, bei savo asmens dokumentą. Tokiu atveju augintinio kartu imti nereikia. Jei jokių dokumentų, įrodančių, kad jūsų augintinis buvo ženklintas, neturite, tokiu atveju į tarnybą turite vykti kartu su augintiniu (kad inspektorius galėtų nuskaityti jo mikroschemą įsitikinant, kad augintinis yra paženklintas) ir pateikti savo asmens dokumentą.

 

Ką daryti jei mano augintinis jau buvo suženklintas ir užregistruotas privačioje duomenų bazėje iki 2016 m. sausio 1 d.?

 

Iki 2016-01-01 Lietuvoje veikė dvi privačios suženklintų augintinių registracijos duomenų bazės www.regivet.lt ir www.registracija.lt, kuriose augintinių registracija ir duomenų keitimo paslauga buvo mokama. Nuo 2016 m. sausio 1 d. visi augintiniai privalo būti registruoti valstybiniame Gyvūnų augintinių registre www.vic.lt, į kuri registracija yra visiškai nemokama. Jei jūsų augintinis jau buvo paženklintas ir registruotas viename iš privačių registrų, turite jį perregistruoti į valstybinį Gyvūnų augintinių registrą.

 

Iki kada turiu suženklinti ar perregistruoti savo augintinį?

 

Iki 2015 m. gruodžio 31 d. paženklinti (kurie nėra paženklinti, turi būti paženklinti) mikroschema šunys, katės ir šeškai, turi būti įregistruojami Gyvūnų augintinių registre per 15 mėnesių laikotarpį - iki 2017 m. balandžio 1 d.

 

Nuo 2016 m. sausio 1 d., gimę šunys, katės ir šeškai, turi būti paženklinami per 4 mėn. nuo jų gimimo (bet ne vėliau kaip iki šuns, katės ar šeško perdavimo kitam savininkui ar laikytojui) ir įregistruoti Gyvūnų augintinių registre ne vėliau kaip per 7 dienas nuo jų paženklinimo mikroschema.

 

Šunys, katės ir šeškai, atvežti į Lietuvos Respubliką iš Europos Sąjungos ir trečiųjų valstybių, turi būti įregistruoti Gyvūnų augintinių registre per 14 dienų nuo atvežimo.

 

Kiek kainuoja augintinio ženklinimas?

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai, atlikę rinkos tyrimą ir paslaugų įkainių skaičiavimus, rekomenduoja veterinarijos paslaugų teikėjams nustatant paslaugų įkainius, neviršyti 15 eurų kainos. Gyvūnų augintinių šeimininkams siūloma neskubėti ir prieš pasirenkant, palyginti bent kelių privačių veterinarijos gydytojų teikiamas ženklinimo ir registravimo paslaugas ir jų įkainius. Renkantis reikėtų pasiteirauti, ar į galutinę kainą įskaičiuotos visos paslaugos (ženklinimas ir įregistravimas Gyvūnų augintinių registre bei pačių mikroschemų kaina).

 

Per artimiausią mėnesį pradės veikti internetinė svetainė www.paženklinkaugintini.lt. Joje bus skelbiami veterinarijos gydytojai iš įvairių Lietuvos miestų ir rajonų, sutinkantys taikyti ne didesnę nei 15 EUR paslaugos kainą už šių procedūrų kompleksą: augintinio ženklinimą, duomenų suvedimą į registrą ir skiepą nuo pasiutligės (kurio galiojimas būtų 3 metai).

 

Kur kreiptis, jei laikau daugiau nei du augintinius?

 

Atsiradus internetinei svetainei www.paženklinkaugintini.lt joje bus anketa, per kurią asmuo, laikantis daugiau nei du augintinius, galės registruotis nemokamam kitų laikomų augintinių ženklinimui. Šio nemokamo ženklinimo išlaidos bus padengtos iš organizacijai aukojamos žmonių paramos. Ar dėl privalomo ženklinimo nepablogės gyvūnų gerovės situacija šalyje?

 

Augintinio apsauga yra viena iš svarbiausių atsakingo savininko užduočių. Atsakingas įsigijimas, augintinio atsekamumas per identifikavimą ir registravimą, humaniškas auklėjimas, dresūra, dauginimosi kontrolė, prevencinė veterinarinė priežiūra, žinių apie augintinio rūšį įgijimas ir žinojimas yra pagrindiniai komponentai, būdingi atsakingam savininkui.

 

Reikalavimas ženklinti augintinius ims mažinti šiuo metu visuomenėje egzistuojančias benamių gyvūnų problemas, sumažins nevyriausybinėse prieglaudose ir savivaldybių karantinavimo tarnybose globojamų gyvūnų skaičių, valstybės patiriamas išlaidas dėl benamių gyvūnų gaudymo ir sustabdys nekaltų, benamiais tapusių gyvūnų naikinimą. Ilgalaikis šios nuostatos tikslas – kad būtų stabilizuota benamių gyvūnų situacija, kuri pasiektų tokį lygį, kad siekiant kontroliuoti jų skaičių nereikėtų gyvūnų masiškai eutanazuoti tik dėl tos priežasties, kad jų yra per daug, o gyvūnų globos namai turėtų pakankamai vietos laikinai benamių gyvūnų globai tinkamomis sąlygomis tol, kol benamiui gyvūnui bus surasti nauji šeimininkai.

 

Šiuo metu privalomas augintinių ženklinimas ir registracija galioja Švedijoje, Estijoje, Danijoje, Olandijoje, Belgijoje, Liuksemburge, Prancūzijoje, Vengrijoje, Rumunijoje, Slovėnijoje, Austrijoje, Kroatijoje, Graikijoje, Italijoje ir Portugalijoje. Nuo 2016 m. privalomą augintinių ženklinimą įsiveda ir Latvija, Anglija, Airija, Velsas bei Škotija.

 

Lietuvos Gyvūnų Teisių Apsaugos Organizacija