Rekomenduojamų genetinių testų sąrašas

Rekomenduojamų atlikti genetinių testų  sąrašas

veisiamoms katėms pagal veislę

2018-05-22

Kačių veisimo taisyklių

Priedas

Maine Coons

Hipertrofinė kardiomiopatija dažniausiai pasireiškia Meino meškėnams ir yra labiausiai paplitusi genetinė širdies liga. Ši liga atsiranda dėl paveldimo požymio ir paprastai daro įtaką katėms iki 10 metų amžiaus ir dažniau patinams nei patelėms. Šios katės susiduria su sunkumais dėl jų dydžio, nes kai kurie gali lengvai pasiekti 10 kg ir daugiau svorį. Dėl to gali atsirasti problemų dėl klubo ar alkūnės displazijos.

Persians ir Himalayans

Poliketinė inkstų liga yra paveldima liga, dėl kurios vyresnio amžiaus kačiukams sumažėja inkstų funkcija. Ši liga gali būti diagnozuota jau 6-8 savaitę, tačiau daugumai kačių nėra jokių problemų, kol jiems nesukanka septyneri metai amžiaus. Taip pat dažnai pasireiškia širdies ligos.

Manxes

Sakrocadalinė disgenezė yra dažna Manx katės neurologinė liga, atsirandanti, kai katė gimsta be visiškai suformuoto stuburo. Ši liga gali sukelti šlapimo ir išmatų pašalinimo problemas.

Abyssinians

Daugelis Abisinijos kačių yra paveiktos tinklainės atrofijos, sukeliančios aklumą jau nuo aštuonių iki 12 savaičių, tai genetinė liga. Kita dažna liga yra inkstų amiloidozė, kuri ankstyvame amžiuje gali sukelti inkstų nepakankamumą.

British Shorthairs

Britų trumpaplaukius gali paveikti B hemofilija, taip pat žinoma kaip Kalėdų liga, kuri yra paveldima liga, kurią sukelia IX faktoriaus trūkumas kraujyje. Katėms, sergančioms hemofilija B, yra jautrūs kraujavimai, todėl juos reikia stebėti labai atsargiai, ypač po operacijos ir kitų veterinarinių procedūrų.

Birmans

Neutrofilų granuliacija yra recesyvinis kraujo sutrikimas, dažniausiai randamas birmos katėse. Nėra jokių specifinių klinikinių simptomų, o liga paprastai nustatoma atliekant įprastinį kraujo tyrimą.

Burmese

Burmos katės yra linkusios į dilatacinę kardiomiopatiją, liga, kurios metu širdis plinta ir susilpnėja. Šios katės taip pat gali turėti hipertezijos sindromą, todėl jų oda labai jautri liečiant.

Norwegian Forests

Glikogenozė (GSD IV) yra reta recesinė paveldima liga, kuri gali sukelti sunkių neurologinių problemų ir ankstyvą mirtį Norvegijos miško katėse. Ši liga paprastai diagnozuojama prieš šešis mėnesius ir sukelia organų didžiųjų organų padidėjimą ir disfunkciją. Taip pat pastebimos sveikatos problemos yra hipertrofinė kardiomiopatija bei klubų displazija.

Scottish Folds

"Scottish Folds" gali patirti artropatiją, kuri yra genetinis kačių artritas, dėl kurio atsiranda kremzlių pokyčių. Ši būklė dažnai sukelia skausmą ir vaikščiojimo sunkumą.

Tonkinese

Įgimta vestibuliarinė liga, panaši į galvos svaigimą žmonėms, gali paveikti Tonkines ir susijusias veisles. Ši vidinės ausies būklė suteikia katėms sunkumų vaikščiojant ir likti tiesiai, taip pat turi daugybę burnos sveikatos problemų.

 

 

Bengal

Bengalijos katės kartais kenčia nuo širdies ligų ir degeneracinių akių ligų, pavyzdžiui, progresuojančios tinklainės atrofijos. Šioje veisle taip pat pastebima nuo lengvos iki stiprios kelio dislokacijos ir klubo displazija; sunkūs atvejai gali reikalauti operacijos.

Rex ir Sphynx

Šis selektyvus veisimas sukėlė specifinių sveikatos problemų, įskaitant Devon Rex  ir Sphynx spazticity ( CMS taip pat vadinamas paveldima miopatija). Ši sąlyga silpnina raumenis ir galiausiai sukelia mirtį. Taip pat aktuali bambos išvarža ir širdies problemos.

Russian blue

Kaip ir kiekviena grynaveislė katė, yra jautri sveikatos problemoms. Galimos širdies, dantų ligos bei akių katarakta, genetinė liga.

Siamese ir Oriental

Dažnos krūties cistos, dauguma jų yra gerybiniai. Kailio nusilaižymai, vadinamas psichogenine alopecija. Žvairumas ar straubismas, kai katė puikiai mato, nors jos akys nukreiptos skirtingomis kryptimis. Taip pat progresuojanti tinklainės atrofija, kuriai gali būti atliktas genetinis tyrimas. Sutinkamas įgimtas širdies trūkumas, toks kaip aortos stenozė. Amiloidozė.

 

UC Davis laborotorijoje atliekami kačių testai ir pagal veisles būdingos ligos:

Ancestry

Cornish Rex

Maine Coon HCM

Polycystic Kidney Disease (PKD1)

Bengal PRA

GSD IV

Maine Coon SMA

Ragdoll HCM

Blood Group

Korat GM1

PK Deficiency

Scottish Fold

Burmese GM2

Korat GM2

PRA CEP290

Selkirk Rex

Burmese Head Defect

Long Hair

PRA CRX

Sphynx and Devon Rex Coats

Burmese Hypokalemia

MPS VI

Persian PRA (PRA-pd)

Sphynx and Devon Rex Congenital Myasthenic Syndrome (CMS)